KO KUPI APARTMAN NA OVOJ PLANINI, MOŽE DOBRO I DA ZARADI: Pre toga razmotrite ovih 6 saveta
Zlatibor, Foto: RINA

SASOMANGE

KO KUPI APARTMAN NA OVOJ PLANINI, MOŽE DOBRO I DA ZARADI: Pre toga razmotrite ovih 6 saveta

Još od pandemije korona virusa interesovanje za vikendicama ne jenjava, a cene ovih nepokretnosti od tada idu samo uzlaznom putanjom. Na najtraženijim lokacijama one se prodaju za iznose gradskih stanova, a negde i znatno više.

Objavljeno:

Praksa pokazuje da je poslednjih godina znatno porasla tražnja i za vikendicama u Vojvodini, a dobar primer je, recimo, opština Inđija gde je u poslednje tri godinе prodato višе od 500 ovih nekretnina.

Iako se u godini za nama beleži značajan pad u broju prodatih vikend kuća, cene taj pad ne prate, već se u pojedinim opštinama beleži njihov rast, a naročito je to slučaj na srpskim planinama.

Veljko Mijušković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu naglašava da odgovor na pitanje o isplativosti ulaganja u nekretnine na planinama u Srbiji zavisi od mnogo faktora, te se ono često razmatra u kontekstu trenutnih uslova na tržištu, ekonomske situacije, potražnje za određenim vrstama nekretnina i drugih, lokalnih činilaca.

On navodi 6 faktora koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja ovakve vrste investicije.

1. Turizam i privlačnost planinskih područja

Ako se planine nalaze u području koje je popularno među turistima ili ako postoje planovi za razvoj turističkih atrakcija, to može povećati potražnju za nekretninama. Možda je najbolji primer ekspanzija planine Zlatibor gde je čak u planu i izgradnja mini-aerodroma u turističke svrhe. Gradnja na ovoj planini, te kupovina nekretnina u vidu vikendica, stanova ili apartmana u okviru hotela, ne jenjava - kaže on.

2. Povezanost i infrastruktura

Pristupnost lokacije i kvaliteta infrastrukture (putevi, pristup vodi i električnoj energiji, telekomunikacije) igraju ključnu ulogu u privlačenju potencijalnih investitora ili kupaca. U tom smislu, za našu zemlju je krucijalno važno dalje ulaganje u sve vidove infrastrukture, primarno nove puteve, od čega je završetak radova na koridoru XI, kao i Moravskom koridoru esencijalan.

3. Cene nekretnine

Cena zemlje i nekretnina na planinama u Srbiji može varirati u zavisnosti od lokacije. U nekim slučajevima, one mogu biti povoljnije u odnosu na gradove, ali to takođe zavisi od konkretnog regiona. Na primer, na pomenutom Zlatiboru cena kvadrata kreće se oko 2.000 evra što parira ili premašuje cenu kvadrata u većem broju gradova, sa izuzetkom Beograda naravno, kaže Mijušković

1 / 8 Foto: Sasomange

4. Sezonski faktori

Ako se planine koriste za zimske sportove, poput skijanja, uticaj sezonskih faktora je značajan. Uvek morate razmotriti će sezonske promene uticati na isplativost investicije. Trenutne tendencije ukazuju na korišćenje planinskih sadržaja tokom cele godine, a ne samo zimi, što je nešto što govori u prilog odluci da se investira u ovakav tip nepokretnosti - smatra naš sagovornik.

5. Svrha investicije

Naravno, potrebno je razmisliti o tome da li se ulaže u nekretnine namenjene turizmu, porodičnim odmorima ili dugoročnom iznajmljivanju. Ciljna publika može uticati na isplativost investicije - kaže dr Mijušković i za ističe važnost savetovanja sa stručnjacima pre donošenja konačne odluke.

6. Savet stručnjaka

Uvek preporučujem konsultacije sa lokalnim stručnjacima za nekretnine, pravnicima i poslovnim savetnicima kako bi se dobile detaljnije informacije i analize vezane za specifične lokacije i planove koje imate u vidu – navodi dr Mijušković.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

(Espreso / Sasomange / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.